Olej z ogórecznika – właściwości i zastosowanie

0
39
ogórecznik

Choć olej z ogórecznika jest szeroko dostępny na rynku, świadomość na temat jego działania cały czas jest na dość niskim poziomie. Tymczasem olej pozyskiwany z nasion ogórecznika, bardzo pozytywnie zaskakując pod względem swoich właściwości oraz dobroczynnego wpływu na organizm.

Skrywa on w sobie coś niezwykle cennego, a mianowicie boragoglandynę. Czym ona jest i dlaczego jest także drogocenna? Jest to olej posiadający bardzo wysokiej jakości niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto tutaj wymienić, chociażby kwas gamma-linolenowy czy też linolowy.

W jaki sposób można zastosować olej z ogórecznika?

Można skorzystać z niego, chociażby wtedy, gdy dokuczają nam bardzo dotkliwe bóle miesiączkowe. W oleju z ogórecznika łączą się kwasy tłuszczowe wraz z magnezem. Takie połączenie sprawia, że dolegliwości przedmiesiączkowe przebiegają znacznie łagodniej, podobnie jak i sama menopauza. Jej objawy dzięki zażywaniu oleju z ogórecznika, także mogą być dużo mniej dotkliwe. Olej wpływ dobroczynnie na gospodarkę hormonalną w kobiecym organizmie. W jakiej postaci można zażywać olej borykając się z takimi problemami? Obecnie jest on dostępny w postaci kapsułek z olejem, co znacznie ułatwia jego przyjmowanie lub w płynie.

Znajdujący się w oleju z ogórecznika kwas gamma – linolenowy oraz kwasy z grupy omega, mają pozytywnie wpływają na poprawną pracę układu odpornościowego. Olej z ogórecznika pomaga również w odtruwaniu organizmu. Ma właściwości pozwalające na usuwanie toksyn.

Olej z ogórecznika jest również bardzo często stosowany w kosmetyce i to nie bez powodu. Zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe, mają spory wpływ na prawidłowe funkcjonowanie skóry. To one są jednym z kluczowych składników w trakcie powstawania ceramidów, które mają wpływ, chociażby na utrzymywanie wilgoci skóry bądź też na chronienie jej przed wszelkimi podrażnieniami.

Olej z ogórecznika z tego względu można znaleźć w kosmetykach pielęgnacyjnych właśnie skierowanych do skóry dojrzałej czy też zwiotczałej, skłonnej do podrażnień. Bez wątpienia warto olej z ogórecznika stosować również samodzielnie bezpośrednio na skórę bądź w postaci kapsułek, które działają od wewnątrz. Choć zaleca się jego stosowanie przede wszystkim w przypadku skóry dojrzałej, jego właściwości nawilżające czy też ochronne sprawiają, że można stosować go również w przypadku cery trądzikowej, szorstkiej, a nawet cery dotkniętej łuszczycą. Olej można stosować samodzielnie, jako składnik kosmetyków bądź też po prostu w płynie lub kapsułkach.

Olej z ogórecznika kupisz w sklepie internetowym – Olej z ogórecznika tłoczony na zimno